TUMATA uusi projekti alkuun
Seuraavan AAG toiminnan aloittaminen tapahtui mustikkametsässä, jossa tutustuin Heli Paulastoon. Hän työskentelee kielen tutkijana ja opettajana Itä-Suomen yliopistossa. Pyysin häntä mukaan tutkijana tulevaan toiseen AAG kokoonpanoon, johon aloin kutsumaan myös maahanmuuttajataustaisia ihmisiä. Heli kiinnostui lingvistinä tästä mahdollisuudesta tutkia ryhmän kielellistä kulttuuria kaikissa sen ilmenemismuodoissaan. Mukaan liittyi Helin kautta myös toinen tutkija yliopistolta, Anna Logrèn. Hän on taiteen sosiologi, joka pääsääntöisesti seuraa minun työtäni yhteisötaiteilijana. Helin ja Annan kanssa syntyi tutkivan ja mahdollistavan taiteen hanke, TUMATA työryhmä, jonka yhtenä tarkoituksena on hakea rahoitusta yhteisötaiteen ja tieteen seminaareille. Taidekeskus Ahjossa Encounters in Art seminaareja on järjestetty vuosina 2017 ja 2018. Tumata työryhmämme tavoite on edistää tieteen ja taiteen välistä vuoropuhelua Itä-Suomessa. Tumata pyrkii luomaan uusia yhteisötaiteellisia toimintatapoja osallistaa erityisesti marginaaleissa eläviä ihmisiä sekä tuottaa tutkimus-pohjaista tietoa yhteiskunnan erisektorien tutkimus-, koulutus-, sote- ja kulttuuri-toimijoiden käyttöön.
Tumata-hankkeen yhteistyökumppaneita seminaarien järjestämisessä ovat Itä-Suomen yliopiston BOMOCULT-tutkimusalue, Itä-Suomen tanssin aluekeskus, Joensuun kaupunginteatteri sekä yhteisötaiteilija Merja Pennanen, taidekeskus Ahjo, ja Taikusydän-verkosto.

Kuinkas sitten kävikään? Ihanat tutkijanaiset halusivat tulla mukaan harjoituksiin ja sen myötä näytöksiin. Tanssikärpänen puraisi. Keholla ajattelu oli heille hieno lisä tutkijan kammioon, yksinäisen työn äärelle vietäväksi. Ensimmäinen akateeminen julkaisu ilmestynee 2019 vuoden lopussa.
TUMATA työryhmällä on oma blogi:
https://tumatablog.wordpress.com/2018/10/07/taide-ja-kielellinen-hyvinvointi-que/?fbclid=IwAR3t3iPqb0qe2iUWG9EMGH3SoZUDEJFhTTQ6YdfEut9z9R1z73WOoXGZ8estumatablog.wordpress..com
Tiedekahvilassa:
SAIMA-lehdessä:
Encounters in art -seminaarista:
https://tumatablog.wordpress.com/
Encounters in Art III 2019
Encounters in Art III - Taide ja kehollisuus monikielisissä ja -kulttuurisissa konteksteissa // Art and the body in multilingual and multicultural contexts
Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi kolmanteen valtakunnalliseen Encounters in Art -seminaariin (English language invitation here). Teemana on tänä vuonna kehollisuus monikielisissä ja kulttuurisissa konteksteissa, erityisesti yhteisötaiteessa ja kieltenopetuksessa. Taide piirtimen jälkenä paperilla, tanssin liikkeenä ja musiikin rytminä on ruumiillisen toiminnan tulosta. Se tarjoaa tekijälleen mahdollisuuden käsitellä subjektiivisia tuntemuksiaan, havaintojaan ja aistimuksiaan irrottautuneena rationaalisen ajattelun ja reflektiivisen tietämisen säännöistä. Parhaimmillaan taide avaa tekijälleen uusia tapoja olla yhteydessä omaan minuuteen, mutta myös toisiin ihmisiin ja maailmaan.
Seminaarissa kysymme, millä tavoin yhteisötaideprojekteissa ja niihin liittyvissä tutkimuksissa on tarkasteltu ruumiillisuutta, tai miten taide ja kehollisuus liittyvät kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen. Millä tavoin ruumiillisuus ja ruumiin esitykset kytkeytyvät kokemuksellisuuteen, tietämiseen, muistamiseen, vuorovaikutukseen, kieleen ja luovuuteen? Miten ruumiillisuus liittyy yhteisöllisyyden muotoutumiseen? Kuinka yhteisötaiteessa on huomioitu erilaiset keholliset toimijuudet? Millaiset - ja mistä syystä - tietynlaiset kehot tai kehollisuuden kokemukset saavat muita vähemmän tilaa?
Ohjelma käynnistyy torstai-iltana 28.11. saunaseminaarilla Joensuun Jääkarhujen avantouintikeskuksessa. Perjantain 29.11. pääesiintyjiä Joensuun kaupunginteatterilla ovat kutsupuhujat, tanssipedagogiikan professori ja ArtsEqual-hankkeen Arts@School-tutkimusryhmän johtaja, tanssipedagogiikan professori Eeva Anttila Taideyliopistosta sekä Crossing Borders -hankkeen toinen johtaja, soveltavan kielentutkimuksen professori Sari Pöyhönen Jyväskylän yliopistosta. Perjantain ohjelmaan sisältyy myös Joensuun kaupunginteatterin monikulttuurinen Selviytyjät-forumteatteriesitys. Seminaari on aikataulutettu sopimaan yhteen samana viikonloppuna järjestettävän Yksin sateessa -festivaalin ohjelman kanssa, jotta osallistujat voivat paneutua kehollisuuden tematiikkaan myös nykytanssin muodossa.
Kutsumme tutkijoita liittymään vuoropuheluun ja esittelemään omaa aiheeseen liittyvää tutkimustaan esitelmissä ja postereissa lauantaina 30.11. Taidekeskus Ahjossa. Lauantain ohjelma sisältää myös kaksi taidealan ammattilaisten työpajaa. Pyydämme lähettämään esitelmästä tai posterista noin 300 sanan kuvauksen 13.10.2019 mennessä osoitteeseen heli.paulasto(at)uef.fi. Esitelmä tai posteri voi olla suomen- tai englanninkielinen.
Seminaari toteutetaan kaksikielisesti niin, että myös ei-suomenkielinen yleisö pystyy seuraamaan ohjelmaa. Se on avoin yleisölle ja suunnattu erityisesti yhteisötaiteilijoille, tutkijoille sekä julkisen ja kolmannen sektorin taide- ja kulttuuri- sekä opetus- ja kasvatusalan toimijoille. Seminaarin järjestävät Joensuussa pohjoiskarjalainen Tutkiva ja mahdollistava taide -hanke (TuMaTa) yhteistyössä Joensuun kaupunginteatterin Polkuja teatteriin -yhteisötaidehankkeen ja Yksin sateessa -nykytanssifestivaalin kanssa. Yhteistyökumppaneina toimivat lisäksi Itä-Suomen yliopiston Borders, Mobilities and Cultural Contacts -tutkimusalue, Taikusydän, Taidekeskus Ahjo sekä Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahasto. Seminaariin on vapaa pääsy, mutta tilarajoitteiden ja lauantain tarjoilun vuoksi pyydämme osallistujia ilmoittautumaan alla olevalla lomakkeella.
Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja toivomme, että tapaamme Joensuussa!
Merja Pennanen (Joensuun kaupunginteatteri): merja.pennanen(at)joensuu.fi
Encounters in Art III - ALUSTAVA OHJELMA
Torstai 28.11. Jääkarhujen avantouintikeskus (Mäntyniementie 1, Joensuu)
19.30-21 Saunaseminaari (Ryhti-sauna): Ohjelmatiedot päivitetään myöhemmin.
Saunaseminaariin järjestetään maksuton yhteiskuljetus Yksin sateessa -nykytanssifestivaalin Muistikuvia-esityksen jälkeen kello 19.00 NÄYTTÄMÖN, Pilkontie 7, pihasta.
Perjantai 29.11. Joensuun kaupunginteatteri, päänäyttämö (Rantakatu 20)
Lauantai 30.11. Taidekeskus Ahjo (Kirkkokatu 23)
N. klo 20.30 seminaarin vapaamuotoiset jatkot Joensuun kaupunginteatterin Teatteriklubilla (Rantakatu 20) omakustanteisesti